Muotia naapurimaasta

Home / Muotia naapurimaasta

Muotia naapurimaasta

Shoppailu on helppo ja yksinkertainen keino piristää itseään, mutta yksi asia saattaa pilata päivän nopeammin kuin ehdit klikata ‘siirry kassalle’-painiketta verkkokaupassa. Tilin saldo näyttää nollaa eikä yhtään enempää! Mikä neuvoksi, kun rahaa pitäisi saada heti? Jos rahatilanne on tukala huonolla hetkellä, pikalaina auttaa juuri silloin kun apua tarvitaan. Pikalainaa voit saada sadasta eurosta aina jopa kymmeniin tuhansiin euroihin saakka. Voit hakea pikalainaa tilillesi 24/7 netistä ja saada myönteisen lainapäätöksen heti, minkä jälkeen voit nostaa rahat käyttövalmiina tilillesi. Shoppailu alkakoon, sillä jopa koroton pikavippi pelastaa päivän kuin päivän!

Siinä missä kotimaamme Suomi on kunnostautunut maailmanlaajuisesti lähes yksinomaan tekniikan parissa (kyllä, puhumme Nokiasta ja Angry Birdisistä), ei Suomesta ole maailmalle lähtenyt Muumien lisäksi juuri merkittäviä trendivirtauksia, vaikka maan sisällä onkin nähty viimeaikoina muun muassa lettimaniaa. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa naapurimaastamme Ruotsista.

Vaikka Ruotsin ja Suomen välillä onkin havaittavissa leikkimielistä naapurivihaa ja Ruotsi saakin itänaapuriltaan välillä kuraa niskaan liiasta pröystäilystä ja muotikotkotuksista, on maa onnistunut tekemään vaikuttavan työn muodin saralla, ja monet sen brändeistä ovat päässeet kansainvälisille markkinoille saakka. Onpa niitä nähty toisinaan myös kuninkaallisten päällä. Kuinka Ruotsi sen tekee? Mikä on maan salaisuus kansainväliselle suosiolle, ja miksi se on muodin saralla Suomea niin paljon edellä?

Skandinavialaista tyyliä osataan arvostaa

Tiesitkö, että skandinavialainen tyyli on merkittävä myyntivaltti ulkomailla? Nykyisessä kulutusjuhlan kaaoksessa monet ovat heränneet siihen, että pärjäisivät paljon vähemmälläkin, ja skandinavialainen, yksinkertainen tyyli vastaa hyvin tähän tarpeeseen. Skandityyli tarjoaa juuri tarpeeksi, ei yhtään liikaa eikä toisaalta liian vähän. Tämä pätee niin skandinavialaisiin huonekaluihin, sisustusesineisiin kuin muotiinkin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa skandinavilainen muoti on tällä hetkellä yksi suosituimmista valinnoista, vaikka harva edes tiedostaa maailmanlaajuisten brändien olevan Ruotsista. Ne ovat yksinkertaisesti onnistuneet vastaamaan tarpeisiin niin ulkonäön, valikoiman kuin hinnankin suhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Ruotsissa on osattu ottaa koppia siitä, mitä ihmiset tarvitseva,t ja tehdä siitä suuren mittakaavan miljoonabisnes, jonka ketjuja näkee oikeastaan lähes jokaisessa länsimaassa, toisinaan myös idässä. Naapurimaasta ei voi olla kuin ylpeä, mutta sama kysymys saattaa kutkutella yhä aivojen perukoilla: miksi Ruotsi? Miten me erotumme Ruotsista niin suuresti, ettemme pysty samaan?

Ruotsissa korkeakulttuurilla pidemmät juuret kuin Suomessa

Jos mietitään syitä Ruotsin suurelle menestykselle muodin saralla, voidaan aivan ensiksi pureutua maiden historiaan. Vaikka koko selitys ei täältä ehkä löydykään, osa kyllä löytyy. Ruotisissa on näet ollut korkeakulttuuria jopa satoja vuosia pidempään kuin Suomessa. Suomen historiaa tuskin tulee arjessa kovinkaan usein miettineeksi niin kovin pitkälle, mutta todellisuudessa Suomi on ollut melkoisen harvaan asuttu takapajula muutamia satoja vuosia sitten, eikä aatelisia ole omasta takaa sen kummemmin ollut. Perheet ovat yleensä asuneet maalla torpissaan, eikä kenelläkään ole ollut varallisuutta juuri perustarpeita enempään.

Ruotsin vallan alla ollessaan ei Suomessa omasta takaa ollut rikkaita, mutta Ruotsi hyödynsi “itäistä puoliskoaan” niin, että monet rikkaat hankkivat maasta itselleen esimerkiksi kesäasuntoja. Suomeen, “fin landiin” eli “hienoon maahan” oli mukava tulla, tilaa oli paljon ja ihmisiä vähän. Vasta ruotsalaisten avulla Suomeen kehittyi hiljalleen eurooppalaistyyppinen korkeakulttuuri, johon kuului oppimista, seuroja, juhlia ja muotia.

Tämän vuoksi muotisuuntaukset eivät juurikaan rantautuneet Suomeen kuin vasta parisataa vuotta sitten, ja senkin jälkeen kului rutkasti aikaa, ennen kuin tavallisella kansalla oli mahdollisuus niiden noudattamiseen. Oikeastaan voidaan monessa mielessä sanoa, että Ruotsi nosti Suomen suosta. Vasta tämän ajan jälkeen Suomi ja suomalaiset saattoivat alkaa opettelemaan muotia ja muodin maailman saloja, mutta oikeastaan yhteistä taivalta ei ole takana kovinkaan pitkiä aikoja verrattuna moniin maailman suurvaltoihin, joissa muoti on tunnettu jo tuhansia vuosia.

Lue lisää shoppailun ihanuudesta Arkijärki blogista.

Mistä shoppailurahaa

Jos tämän artikkelin lukeminen sai sinussa aikaan palavaa shoppailunhimoa ja tuntuu, että vaatekaapistasi saattaisi juuri nyt puuttua muutama ruotsalaista nimeä kantava kuumimman muodin mukainen vaatekappale, saattaa olla korkea aika suunnata kauan kaivatulle shoppailureissulle. Jos aikaa ei oikealle shoppailulle tunnu kiireisestä aikataulusta löytyvän, myös nettishoppailu on oiva keinota nollata mielessä myllääviä ajatuksia hieman ja keskittyä hetkeksi ihan vain itseen ja itsensä hemmotteluun.